Η Κλειώ Τσαλαπάτη γράφει για το βιβλίο, «Και η ελπίδα γύρισε ξανά»

Πηγή: filoithslogotexnias.blogspot.gr

Έκπτωτος Άγγελος, Νικόλ Άννα ΜανιάτηΤο μυθιστόρημα αυτό της Νικόλ – Άννας Μανιάτη, το πρώτο που εξέδωσε η εξαίρετη συγγραφέας πριν από δέκα χρόνια – αν και όχι το πρώτο που συνέγραψε – είναι νομίζω ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα καλοφτιαγμένου αστυνομικού μυθιστορήματος με κοινωνικές, ερωτικές και δραματικές αποχρώσεις, το οποίο θα ήθελα όσο τίποτε άλλο να δω οπτικοποιημένο με τη μορφή ταινίας, ή μίνι σειράς. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα το οποίο, πραγματικά, μένει αξέχαστο στους αναγνώστες και πιστεύω πως είναι και αυτό που καθιέρωσε τη συγγραφέα στον χώρο της σύγχρονης ποιοτικής ελληνικής λογοτεχνίας, αλλά επίσης, αυτό το οποίο αποτέλεσε και μέτρο σύγκρισης με όλα τα μετέπειτα έργα της, τα οποία σαφώς και αποτελούν άξιους  διαδόχους του. Όταν ένας συγγραφέας ξεκινάει την συγγραφική του διαδρομή τόσο δυναμικά, σαφώς και βάζει πρώτα απ’ όλα στοίχημα να ξεπεράσει τον ίδιο του τον εαυτό και αποδεδειγμένα η κ. Μανιάτη το έχει κερδίσει επανειλημμένως!

Πολλά από τα μυθιστορήματα που διαβάζουμε μας ενθουσιάζουν, λίγα όμως είναι αυτά που φαίνεται να ακολουθούν με σεβασμό και επάξια τις«προσταγές» της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, όπως αυτή ορίστηκε από τον Αριστοτέλη στην «Ποιητική» του. Ο ορισμός αυτός, που ίσως κάποιοι τον θυμάστε απ’ όταν τον διδαχτήκατε στην Γ’ Γυμνασίου και το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, ήταν ο ακόλουθος: ««Έστιν ουν τραγωδία μίμησις πράξεως σπουδαίας και τελείας, μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω, χωρίς εκάστω των ειδών εν τοις μορίοις, δρώντων και ου δι’ απαγγελίας, δι’ ελέου και φόβου περαίνουσα την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν»*.Το βιβλίο της κ. Μανιάτη, που επανεκδόθηκε πριν από λίγο καιρό από τις Εκδόσεις Ψυχογιός, πληροί αυτές ακριβώς τις προϋποθέσεις που αναφέρονται από τον Αριστοτέλη και καθορίζουν ένα λογοτεχνικό έργο ως τραγωδία, όχι απαραίτητα με τραγικό τέλος, αλλά αντίθετα – όπως αναφέρει και ο τίτλος του – ελπιδοφόρο, ακολουθώντας κάθε ένα στάδιο της εξέλιξης της ιστορίας του έως ότου φτάσει στην πολυπόθητη κάθαρση.

Η συγγραφέας στο βιβλίο της αυτό μας «διηγείται» μια ιστορία με πλοκή την οποία θα ζήλευε ακόμα και η ίδια η Αγκάθα Κρίστι και στην οποία συνδυάζονται έντεχνα οι απίστευτες, κι όμως πιθανές, συμπτώσεις στις οποίες μπορεί να μας φέρει η τύχη – ή η κακοτυχία εν προκειμένω – και να «αναποδογυρίσει» όλα όσα νομίζαμε πως ήταν καλά τακτοποιημένα στη ζωή μας, με γεγονότα και δολοπλοκίες που συμβαίνουν ερήμην μας! Μέσα σε μια νύχτα στην κυριολεξία, μπορούν να καταστραφούν όσα θεωρούσαμε σταθερά και αμετάβλητα για τον εαυτό μας, τη ζωή μας, τους φίλους και τους συγγενείς μας, καθώς μπαίνουμε σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, με άγνωστους ανθρώπους, όπου κάποιοι επιβουλεύονται την ίδια τη ζωή μας και άλλοι «γίνονται» η ίδια η ζωή μας! Η Νικόλ-Άννα Μανιάτη εξυφαίνει έναν εντυπωσιακό και δαιδαλώδη ιστό από συνωμοσίες, εγκλήματα, ιεροσυλίες, απαγωγές, φιλικές, συγγενικές και ερωτικές σχέσεις των ηρώων, που αρχίζουν σιγά-σιγά να συνδέονται και να αλληλοεπηρεάζονται, και μας οδηγεί σε μία κατάληξη, που αν και περνά από «σαράντα κύματα» τους ήρωές της, στο τέλος τους δικαιώνει με τον καλύτερο τρόπο!

Πολλά και διαφορετικά ζητήματα θίγει η συγγραφέας και σε αυτό το βιβλίο της,  τα οποία αναλύει σε βάθος με ακρίβεια «χειρούργου» συνδέοντας την μυθοπλασία με γεγονότα τα οποία είναι απόλυτα πιθανό να έχουν συμβεί και δίνοντας στον αναγνώστη κάθε φορά και κάποια στοιχεία – ενδείξεις ώστε, ως άλλος Σέρλοκ Χολμς, να προσπαθήσει να συνδέσει όλα τα κομματάκια του παζλ και να ανακαλύψει την αλήθεια και όλες τις, επιμελώς από την συγγραφέα, κρυμμένες πτυχές της. Οι ήρωες σκιαγραφούνται άψογα με την συνήθη τακτική της συγγραφέως να «χτίζει» απόλυτα πιστευτούς και οικείους χαρακτήρες, περιγράφοντας όχι μόνο τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τους, ώστε ο αναγνώστης να νιώθει πως τους βλέπει μπροστά του, αλλά κυρίως δίνοντάς μας λεπτομερείς περιγραφές του ψυχισμού του καθένα και δικαιολογώντας ολοκληρωμένα τη συμπεριφορά τους. Πολυάριθμοι οι ήρωες αυτού του«πλούσιου» σε πλοκή και εικόνες μυθιστορήματος, όμως πεντακάθαρα σκιαγραφημένοι, έτσι ώστε να μην μας μένει καμία αμφιβολία για την πορεία, τις επιλογές και τις συμπεριφορές τους. Η κεντρική ηρωίδα, η Ειρήνη, που περνά την δική της «Οδύσσεια» μέχρι να φτάσει στην προσωπική της «Ιθάκη», ο ερημίτης  γιατρός Νικόλας που έχει αποτραβηχτεί από τα εγκόσμια κυνηγημένος από τους δικούς του «δαίμονες», ο ανασφαλής και εγωκεντρικός αλλά βαθύτατα και πρόωρα πληγωμένος Σπύρος, η χαμηλών τόνων καλοπροαίρετη Μαρία που άθελά της επωφελείται από τον ξαφνικό και άδικο χαμό ενός ανθρώπου, οι τραγικοί και απαρηγόρητοι γονείς που ζουν την δική τους «Κόλαση», η χειμαρρώδης και αθυρόστομη αλλά πάντα πιστή φίλη Δήμητρα, ο «φύλακας – άγγελος» Αλέξανδρος Βερούλης που αντί για φτερούγες φέρει στολή υπαστυνόμου και περίστροφο, ο αδίστακτος εγκληματίας Ξανθός και ο σιχαμερός και γλοιώδης Μαύρος, καθώς και πολλοί ακόμα ολοζώντανοι χαρακτήρες παίρνουν «σάρκα και οστά» μέσα από την χαρισματική πένα της κ. Μανιάτη.

Η συγγραφέας  με το μυθιστόρημά της «Και Η Ελπίδα Γύρισε Ξανά» μας χαρίζει ένα αξέχαστο, μεστό, γρήγορο και ελπιδοφόρο αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο αξίζει ιδιαίτερης μνείας! Η επανέκδοση του συγκεκριμένου βιβλίου δίνει τη δυνατότητα σε πολλούς ακόμα αναγνώστες να γνωρίσουν την αξιοπρόσεκτη, ευρηματική γραφή της κ. Μανιάτη, στην οποία αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για ένα ακόμα ποιοτικό και αξιομνημόνευτο βιβλίο – το οποίο θα ικανοποιήσει και τους πιο δύσκολους αναγνώστες – στην απαιτητική κατηγορία του αστυνομικού μυθιστορήματος, στην οποία σπανίζουν οι άξιοι Έλληνες συγγραφείς. Διαβάστε το, Φίλοι μου!

Υπόθεση Οπισθόφυλλου:

«Η απαγωγή ενός βιομηχάνου στη Θεσσαλονίκη… Οι αλλεπάλληλες κλοπές σε εκκλησίες και μοναστήρια, που συντηρούν ένα ισχυρό κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας… Μια ανύποπτη γυναίκα που παραθερίζει στον Πλαταμώνα και η ανεξήγητη απόπειρα δολοφονίας της, που στοιχίζει τη ζωή σε μια αθώα Ιταλίδα τουρίστρια και εμπλέκει την ίδια σε μια περιπέτεια δίχως αύριο… Ένας έρωτας ανάμεσα σε μια γυναίκα χωρίς μνήμη και έναν νεαρό ερημίτη που της προσφέρει καταφύγιο. Τι συνδέει αυτές τις σκοτεινές ιστορίες; Ποιο είναι το κλειδί που θα δώσει απαντήσεις και θα σώσει ζωές;

Μια περιπέτεια που κόβει την ανάσα, ένας έρωτας αγνός που επικρατεί μέσα στη σύγχυση του μυαλού, ένα ανελέητο κυνηγητό για δικαιοσύνη και τιμωρία και, ανάμεσά τους, η χαραμάδα με το αχνό φως της υπόσχεσης πως η ελπίδα θα γυρίσει ξανά…»

* Διαβάστε όλο το άρθρο: http://arxaia-ellinika.blogspot.gr/2013/04/ellhnikh-texnh-orismos-tragwdias.html

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s