«Τίτλος της ζωής μου; Τρικυμίες και όνειρα!», συνέντευξη στη Δήμητρα Μπαντή

Πηγή: RoadStory.gr

Γεννήθηκε και έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Κύπρο. Σε πολύ νεαρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά της στο Λονδίνο, όπου σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και Νοσηλευτική. Γύρω στα τέλη της δεκαετίας 70’ εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και χάρη στο πείσμα και τη μεθοδικότητα του χαρακτήρα της, κατάφερε να ανοίξει το δικό της κέντρο ξένων γλωσσών, το οποίο διηύθυνε επί 18 ολόκληρα χρόνια. Σήμερα, στο «πλούσιο» ενεργητικό της περιλαμβάνονται εννέα λογοτεχνικά έργα, τέσσερα εκπαιδευτικά βιβλία και αρκετές δημοσιεύσεις άρθρων. Ο λόγος φυσικά, για τη Νικόλ-Άννα Μανιάτη! Τη συγγραφέα με τα «χρυσά δάχτυλα»! Τη δυναμική γυναίκα που με ό, τι καταπιάνεται καταφέρνει να κερδίσει με ευκολία μεγάλη μερίδα του κοινού, αναγνωστικού και μη! Τον καλοσυνάτο και γλυκύτατο άνθρωπο που μετά χαράς δέχτηκε να μοιραστεί με τους αναγνώστες του Roadstory.gr στοιχεία του χαρακτήρα της, μυστικά που αφορούν τόσο στα μελλοντικά επαγγελματικά της βήματα αλλά και στη συνταγή της επιτυχίας της.

Γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν υπήρξατε καθηγήτρια ξένων γλωσσών, ενώ παράλληλα ασχοληθήκατε με τη συγγραφή βιβλίων εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Τι άλλο δεν γνωρίζουμε για εσάς;

Δεν ήμουν πάντα εκπαιδευτικός. Όσο ζούσα στο Λονδίνο πέρασα από πολλά επαγγέλματα και είχα πολυποίκιλες ενασχολήσεις. Πρώτα σπούδασα νοσηλευτική, μετά ασχολήθηκα με τον τομέα του catering. Έκανα ένα διάστημα στην RAF (Βασιλική Αεροπορία), πέρασα αρκετούς μήνες στην Γαλλία σαν au pair στο σπίτι του υπουργού Γεωργίας Γαλλίας, μεσολάβησαν άλλες ενασχολήσεις, μέχρι που έφθασα στην Ελλάδα και ξέθαψα από τα συρτάρια το πτυχίο για να ασχοληθώ με το επάγγελμα της εκπαιδευτικού.

Σήμερα στο ενεργητικό σας περιλαμβάνονται αρκετά μυθιστορήματα, με τελευταίο εκείνο που φέρει τον τίτλο «Πίσω απ’ τον καθρέφτη». Από πού αντλήσατε την έμπνευση για τη συγγραφή του; 

Η συγγραφή ήρθε σαν αποτέλεσμα της πλούσιας σε εμπειρίες ζωής. Πέντε βιβλία στην Ωκεανίδα, τέσσερα στον Ψυχογιό. Όλα κοινωνικού περιεχομένου και διαφορετικού θέματος. Όλα κρύβουν τα μηνύματα τους και ο αναγνώστης θα βρει αυτά που τον αφορούν ανάλογα με τις δικές του εμπειρίες και τα δικά του βιώματα.  

nikol 3

Συναντά κανείς μέσα στα βιβλία σας εμπειρίες και χαρακτήρες από τη δική σας ζωή; 

Πάντα! Η ζωή δεν είναι ποτέ εύκολη και πολλές προσωπικές εμπειρίες αποτελούν πηγή έμπνευσης, με την κατάλληλη μυθοπλασία φυσικά. Εκτός από το «Πίσω απ’ τον Καθρέφτη» που είναι καθαρά γέννημα φαντασίας. 

Αν έπρεπε να ξεχωρίσετε κάποιο από τα μυθιστορήματά σας, ποιο θα ήταν αυτό; 

Κάθε φορά που αρχίζω ένα καινούριο βιβλίο είναι για μένα ξεχωριστό. Το κάθε ένα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο και έχει τη δική του «ζωή». Όμως, πρόσφατα, ενημερώθηκα με έκπληξη και αγαλλίαση ότι οι κάτοικοι της περιοχής όπου εκτυλίσσεται η ιστορία της «Λευκής» μου στην «Κόρη του Φεγγαριού» αγάπησαν τόσο το βιβλίο που υιοθετήθηκε σαν αληθινή ιστορία του τόπου τους. Αυτό για μένα είναι ικανοποίηση. 

Πόσος χρόνος απαιτείται περίπου για να ολοκληρώσετε τη συγγραφή ενός μυθιστορηματικού έργου;

Κυμαίνεται μεταξύ έξι με εννέα μήνες. Στον «Αόρατο Δεσμό» χρειάστηκε έρευνα για την Αναπτυξιακή Ψυχολογία πριν το ολοκληρώσω, παρόλο που βασιζόταν σε αληθινό περιστατικό που συνέβη πριν πολλά χρόνια. Όμως, συνήθως τον χρόνο συγγραφής τον αποφασίζουν οι ίδιοι οι «χάρτινοι» ήρωες. 

Διαβάζετε βιβλία άλλων συγγραφέων; Να ρωτήσω ποιών;

Μ’ αρέσει το διάβασμα και ψάχνω πάντα βιβλία που μπορούν να μου προσφέρουν κάτι εκτός από μερικές ευχάριστες ώρες. Όσον αφορά Έλληνες συγγραφείς δεν θα αναφέρω ονόματα για ευνόητους λόγους. 

Έχετε σκεφτεί τα επόμενα συγγραφικά σας βήματά;

Υπάρχουν ήδη δύο ανέκδοτα βιβλία στα χέρια του εκδοτικού. Το περιεχόμενο δεν μπορώ ακόμα να το αποκαλύψω αφού δεν ξέρω ποιο από τα δύο θα επιλεχθεί για έκδοση. Ήδη γράφω και τρίτο. Μόλις τελειώσω ένα βιβλίο αρχίζω το επόμενο. Οι ιδέες πλημμυρίζουν το μυαλό και υλοποιούνται. Αν έχουν την τύχη να εκδοθούν εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. 

Θεωρείτε ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση, που διανύει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας έχει επηρεάσει τα ποσοστά αναγνωσιμότητας λογοτεχνικών έργων και κατά συνέπεια τον χώρο σας; 

Δεν υπάρχει τομέας που να μην έχει επηρεαστεί δυστυχώς, και σε πολύ ζωτικότερα θέματα. Όσο για την αναγνωσιμότητα οι αναγνώστες μεταξύ τους βρίσκουν λύσεις με ανταλλαγή ή δανεισμό από βιβλιοθήκες. Μακάρι να ήταν πιο εύκολες οι λύσεις και σε όλους τους άλλους τομείς. 

Καταλήγοντας, αν έπρεπε να δώσετε έναν τίτλο που θα περιέγραφε τη δική σας ζωή, ποιον θα επιλέγατε; 

Τρικυμίες και όνειρα. 

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία σας, πάντα με την ευχή να μην απογοητεύσω τους αναγνώστες με το τόσο διαφορετικό καινούριο βιβλίο μου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s