Έκπτωτος Άγγελος, κριτική της Μαρίας Ανδρικοπούλου στο artsandthecity.gr

Πηγή: artsandthecity.gr

Μια τεράστια έκπληξη για μένα αυτό το βιβλίο. Τη Νικόλ Άννα Μανιάτη τη γνωρίζω συγγραφικά από σχεδόν όλα της τα βιβλία, άλλα μου άρεσαν περισσότερο, άλλα λιγότερο. Το συγκεκριμένο το ξεκίνησα με μια σχετική προκατάλειψη, δεδομένης της δυσκολίας του θέματος, κατέληξα όμως να το διαβάσω απνευστί μέσα σε μια μέρα και να μείνω πλήρως ικανοποιημένη. Μακράν από τα καλύτερα βιβλία που διάβασα φέτος.

Η Σοφία μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον με πολύ αγάπη από τον πατέρα και τους παππούδες της, όχι όμως από το πρόσωπο που χρειάζεται περισσότερο από τον καθένα. Η απελπισμένη ανάγκη γι’ αυτή την αγάπη την οδηγεί σε απαγορευμένους δρόμους και σε παράτολμες πράξεις, μέχρι να έρθει αντιμέτωπη με την αλήθεια.Θα είναι άραγε λυτρωτική;

Για ένα τόσο σοβαρό θέμα είναι πολύ λεπτή η διαχωριστική γραμμή που δε πρέπει να περάσει ο συγγραφέας προκειμένου να μη γίνει το έργο του απλοϊκό και αφελές, παρά τις όποιες προθέσεις του. Το να καταφέρεις να εστιάσεις σε ένα πρόβλημα εν μέρει μέσα από τα μάτια ενός παιδιού και να αναδείξεις το σκοτάδι που υπάρχει στη ψυχή του χωρίς μελοδραματισμούς και μη εμπεριστατωμένες αναφορές είναι μεγάλο ρίσκο.Η κυρία Μανιάτη για μένα κέρδισε το στοίχημα που έβαλε με τον εαυτό της και με τους αναγνώστες της και δημιούργησε ένα αρτιότατο έργο, σκληρό και τραγικά αληθινό μα συνάμα και τόσο καθηλωτικό.

Τα πρόσωπα που απαρτίζουν την ιστορία συμβάλλουν στην πορεία των γεγονότων, καθένας με τον δικό του τρόπο, χωρίς να είναι παράταιροι με την υπόθεση και με προσωπικότητες που σταδιακά εξελίσσονται οδηγώντας στο φινάλε που έκαστος κρίνει αν είναι λογικό, ευχάριστο ή δυσάρεστο. Οι πράξεις μας μόνο καθορίζουν τη ζωή μας και τίποτα άλλο.

Με γραφή κοφτή, στακάτη, χωρίς ανούσιες αναφορές που να αποκλίνουν από την υπόθεση απλά και μόνο για να γεμίζουν οι σελίδες και λογική πορεία των γεγονότων, η κυρία Μανιάτη έγραψε ένα βιβλίο που θα μείνει για καιρό στη μνήμη μας και όχι μόνο. Τα »συγχαρητήρια» είναι λίγα.

Μαρία Ανδρικοπούλου

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s